China werkstukken | Kinderarbeid werkstuk

VOORDAT JE DEZE PAGINA PRINT:

 

Je moet er wel even zelf plaatjes bij plakken en het even in een word document zetten want anders zie je de site onderaan staan waar je hem vandaan hebt. Veel plezier ermee! Ik had er een goed cijfer voor.

 

 

1.     wat voor soorten kinderarbeid                                      blz. 3

 

2.     kinderarbeid in de wereld                                     blz. 5

 

3.     de geschiedenis van kinderarbeid in Nederland                blz. 7

 

4.     kinderarbeid in India                                                   blz. 9

 

5.     acties tegen kinderarbeid                                              blz.10

 

6.     eigen mening                                                          blz.12

 

7.     bronvermelding                                                          blz.13

 

Wat is kinderarbeid?

 

Kinderen horen niet te werken. Kinderen moeten leren. Ze krijgen een goede ontwikkeling als ze op school zitten en hobby’s hebben. Jammer genoeg bestaat er kinderarbeid. Kinderen werken voor het geld. Ze zijn arm en hebben het geld hard nodig om te overleven.

Als je een kranten wijk hebt of ben je vakkenvuller is dat geen kinderarbeid. Dit werk mag wel pas vanaf je 15e. Je verdient er geld mee om bijvoorbeeld een avondje uit te gaan maar niet om jezelf ermee te voeden. Wel kan je sparen voor later.

 

Wat voor soorten kinderarbeid?

 

 

Jammer genoeg zijn er veel soorten kinderarbeid in de wereld. Hieronder vertel ik wat voor soorten er zijn.

 

Huisnijverheid en landbouwwerk

 

Als je in de huishouding werkt noem je dat huisnijverheid. Je kan dan dienstmeid  zijn of je maakt dingen. Maar ze hebben vaak geen eigen slaapplaats. Ze krijgen niet goed te eten en worden geslagen en uitgescholden. Soms werken ze wel 18 uur per dag.

Werken op het land is zwaar. Maar dat niet alleen, het is ook gevaarlijk. Ze moeten vaak oogsten waar het gif nog aan vast zit.

 

Werken op straat

 

In veel steden in de derde wereld landen zie je kinderen op straat werken. Je ziet ze echt overal. Ze verkopen groenten en fruit op de markt. Ze poetsen de schoenen van voorbijgangers. Ze rennen tussen wachtende auto’s voor een verkeerslicht om de ramen te wassen, ze verkopen ijsjes of proberen het publiek als muzikant te vermaken. Ze bieden zichzelf als gids aan of sjouwen met koffers van toeristen. Sommige zoeken op vuilnisbelten naar bruikbare spullen die ze kunnen verkopen. Ook diefstal van een kraam of uit een winkel of zelfs van een toerist komt vaak voor. Dat is niet goed te praten maar wel begrijpelijk. Voor de opbrengst van een diefstal moet je vaak uren werken.

Dan is de keuze snel gemaakt.

De kinderen die op straat werken willen het besten plekje en vechten als het nodig is erom. De kinderen gaan ongeveer om een uur of 5á 6 werken om het beste plekje te vinden. Met de beste plekken bedoel ik waar de meeste toeristen komen en waar de meeste mensen fooi geven. Kinderen gaan meestal in een groep werken want met meer sta je sterker. Ze kunnen dan niet gemakkelijk je plek afnemen en de leider beschermt je tegen andere groepen kinderen.

 

 

Fabriek

 

Kinderen die in een fabriek leven hebben het, het zwaarst. Deze kinderen krijgen weinig te eten en worden slecht betaald. Ze werken ook nog eens het langst. Sommige kinderen werken er gratis omdat een van de ouders een schuld heeft die ze niet afkunnen betalen. Daar werkt het kind er. Meestal werkt het kind er een hele lange tijd omdat de schuld heel hoog is.

 

Prostitutie

 

Er zijn jammer genoeg veel meisjes die het werk van hun moeder overnemen als prostituee. Het ergste daarvan is nog dat de meeste meisjes ertoe gedwongen worden. De meeste kinderprostitutie komt in de Derde Wereld voor. In Nederland waren er vroeger zo’n duizend jonge prostituees. Zo’n tien miljoen kinderen zijn in de hele wereld gedwongen door volwassenen voor dit werk.

 

Kindsoldaten

 

De kinderen werken als kind soldaat omdat ze makkelijker leren en doen wat hun gezegd word. Vroeger moesten de kinderen alleen de wacht houden maar dat is veranderd. Er werken kinderen zelfs als jonge soldaat om te vechten. Deze kinderen gebruiken lichte vuurwapens die makkelijk bedienbaar zijn. Sommige kinderen willen dit werk doen om wraak te nemen op dode familieleden. Andere daar in tegen worden gedwongen. Ze zien het als normaal werk omdat ze bijvoorbeeld ermee opgegroeid zijn of hun vader het werk deed.

Deze kinderen worden met de meest erge dingen agressief, door bijvoorbeeld drugs.

 

 

kinderarbeid in de wereld

 

 Kinderarbeid komt in veel landen en werelddelen nog voor. Zoals bijvoorbeeld:

In India en Azië. Maar ook in Afrika en Zuid-Amerika komt het voor. Ook in Pakistan. Het is niet alleen in de Derde Wereld maar ook in Europa en de Verenigde Staten. Derde wereld is een verzamelnaam voor alle arme landen. In Nederland komt kinderarbeid niet meer voor. Maar wel in andere landen in Europa. Met name Italië, Griekenland, Spanje en Portugal en Engeland. In Spanje werken er zo’n 100.000 kinderen. In Portugal tussen de 90 en 150 duizend. In Italië zijn werken er alleen al in zuid-Italië al 300.000. Niet alleen in ateliers maar ook in cafés, winkels en garages.

In Afrika, Azië en India komt het het meest voor. Men weet niet precies hoeveel maar ongeveer zo’n 50 miljoen  kinderen. Een op de drie kinderen werkt. Met name in de landbouw. Deze kinderen kunnen niet naar school. Ze hebben er geen tijd voor omdat ze werken. Dat geld hebben ze nodig om te overleven, dus er blijft sowieso geen geld over om hun school te betalen. Deze kinderen die werken hebben geen goeie ontwikkeling. Ze zijn nog jong en krijgen geen tijd om te leren hoe ze kind zijn. Ze doen het werk van oudere mensen en nemen het meestal over van hun ouders. De meisjes worden vaak dienstmeid bij rijkere mensen. De jongens nemen het werk van hun vader over. Of ze worden boer, timmerman, bakker of slager.


 De geschiedenis van kinderarbeid in Nederland

 

 

Halverwege de 19e eeuw werden de eerste fabrieken gebouwd. Dus 150 jaar geleden. Dat kwam na de uitvinding van de stoommachine.

Rond 1859-1860 werkten 450.000 kinderen in Nederland. Dat was het meest in fabrieken.

Het werk was ongezond en gevaarlijk. De kinderen mochten niet naar school van hun ouders.

Ze werden naar de fabrieken gestuurd. De kinderen moesten wel werken want het gezin was arm. Ook al werkten de ouders, de kinderen werkten ook. Hoe meer werkers, hoe meer geld.

Ook werkten de kinderen in de industrie. Ze hielpen hun ouders met het aardappelen rapen of bonen plukken.

Ook deden ze in veel gezinnen aan huisnijverheid. Ze maakten schoenen, klompen of sigaren.

Ze maakten ook kleding door te spinnen en te weven. Ze vlochten manden en matten en knoopten tapijten. Dat werk deed het hele gezin. Ook de kleintjes van 4 á 5 jaar.

Maar de fabriekskinderen hadden het moeilijker. Die kinderen moesten wel 12 uur per dag werken. Ze kregen slecht te eten en ze waren erg vies. Heel veel waren er ziek. De helft van de kinderen stierf.

 

Het Tweede Kamerlid Van Houten maakten een einde aan het werk onder de 12 jaar. Door hem kwam ‘het kinderwetje’. De kinderen mochten onder de twaalf jaar niet meer werken. Die wet maakte hij in 1874.

Maar thuis werken en op het platteland mocht wel. Sommige fabrikanten namen toch nog kinderen in dienst maar dat kon niet meer toen de arbeidsinspectie kwam in 1882. Die inspectie keek of je nog kinderen onder de 12 in dienst had. Dat mocht niet meer.

Wie toch kinderen in dienst nam onder de 12 jaar kreeg een boete. In 1900 moesten alle kinderen tot de 12 jaar naar school. Dat was verplicht. In het begin van de 20e eeuw leerden de kinderen in het onderwijs niet verder. Later leerden alleen de rijke mensen door. Maar daarna leerde haast iedereen door. Er kwamen steeds meer verschillende scholen voor verschillende kinderen. Kinderarbeid kwam dus steeds minder voor.

 

Kinderarbeid in India

 

India is een groot, arm land, en daarom komt er veel kinderarbeid in voor.

In India is het gewoon dat een jong kind werkt.

Hun toekomst ziet erg slecht uit. 200 Miljoen kinderen in de wereld zijn daar het slachtoffer van. 50 Miljoen kinderen daarvan leeft in India. Gelukkig komen er steeds meer mensen die protesteren tegen kinderarbeid. Jammer genoeg is nog niet alle kinderarbeid uit dit land weg.

  

In India is ook huisnijverheid. Zoals je op deze foto ziet. Deze kinderen maken touw bij hun baas. Het kleine meisje van 5 maakt ook touw. Zij verdient maar 25 cent voor een werkdag van 14 uur. Haar vader heeft een schuld van 25 euro. Haar vader kan de schuld niet terugbetalen dus moet zij gaan werken. Het meisje werkt bijna gratis bij hem.

De baas heeft waarschijnlijk een lening aangeboden die zo hoog was dat ze hem nooit meer zou kunnen terugbetalen. Dit heet peshegi.

 

 

Acties tegen kinderarbeid

 

Organisaties

 

Gelukkig zijn er veel organisaties die acties voeren tegen kinderarbeid. Zoals Terre Des Hommes en Unicef. Terre des Hommes is in 1965 begonnen met de actie tegen kinderarbeid.

Op dit moment steunt Terre Des Hommes zo’n 255 projecten  in 17 landen tegen de meest erge dingen die voorkomen van kinderarbeid. De actie bestaat nu al 40 jaar! Terre Des Hommes heeft ook een kleding winkel waarbij de opbrengst naar de arme landen met kinderarbeid gaat.

Ook Unicef strijdt tegen kinderarbeid. Bij fabrieken waar veel kinderen werken bouwt deze organisatie scholen. Daar krijgen de kinderen ’s middags gratis les.

’s Morgens werken de kinderen en verdienen geld. Later kunnen ze dan een goede baan krijgen.

Kids united hoort bij Unicef. Deze organisatie is opgericht in 1 juni 2003. Deze organisatie is voor kinderen.

 

Boycot

 

 

Verbieden tegen kinderarbeid helpt niet altijd. Wat misschien wel helpt is een boycot. Je koopt dan geen spullen die door kinderen zijn gemaakt. Er doen gelukkig steeds meer winkels mee aan de ’Schone kleren campagne’. Ze verkopen dan geen spullen die zijn gemaakt door kinderen.

Voor tapijten is er het rugmerk verzonnen. Dat was in 1995. Als een tapijt een merk op zijn onderkant heeft weet je dat het niet door kinderen is gemaakt. Wel is een tapijt of T-shirt die door een kind is gemaakt goedkoper. Een procent van de prijs van zo’n tapijt gaat naar Unicef. Vaak helpt een boycot wel omdat de fabrikanten dan meestal de ouders van het kind in dienst nemen. Dat doen ze omdat door die boycot niemand meer een product van hem/haar koopt.

 

 

Ontwikkelingshulp

 

Kinderarbeid kan alleen langzaam worden afgeschaft. De welvaart van het land  moet stijgen. Er moet geld zijn voor het invoeren van de leerplicht voor kinderen tot 15 jaar. Rijke landen kunnen daarmee helpen. De rijke mensen kunnen scholen laten bouwen en banen zoeken voor werklozen arme mensen. De mensen in de rijke landen moeten niet alleen aan de goedkoopste producten denken. Deze zijn dan meestal gemaakt door kinderen. Als je duurdere producten koopt zijn ze meestal door volwassenen gemaakt.